Slipped Disc: Macamana Boleh Berlaku?

Slipped disc antara penyakit yang semakin dideritai ramai di negara kita sekarang.

Macamana sakit ni boleh berlaku ek? Macam semakin hari semakin ramai je, dah la tu.. tak kira lelaki ke perempuan.

Dari pengamatan saya, yang lelaki biasanya  disebabkan ‘something wrong’ waktu bersukan.

Yang perempuan pulak biasanya lepas bersalin, aktif sangat dalam pantang kot. Tapi ia tak melibatkan peranakan tau, kebanyakannya berlaku di kawasan tulang belakang.

slipped disc

Jom kita tengok punca sebenarnya;

  • Proses penuaan antara punca berlakunya Slip Disc di mana ligament yang memegang disc itu menjadi lemah dan sekiranya terdapat tekanan atau tergeliat sedikit pun, ia mampu menyebabkan gel disc itu pecah.
  • Aktiviti harian yang dilakukan dengan cara yang salah juga mampu menyumbang kepada risiko slip disc antaranya:
  1. Membongkok terlalu lama
  2. Mengangkat beban yang terlalu berat
  3. Cara mengangkat beban yang salah
  4. Duduk atau baring dalam posture badan yang salah
  5. Kecederaan ketika bersukan (cth: mengangkat berat di gym)
  • Kemalangan

 

Kalau dilihat dari punca-punca ni, jelas bahawa semua antara kita berisiko untuk terlibat dengan sakit ni, jika tidak berjaga-jaga.

Semoga kita dijauhkan dari slipped disc ni. Amiin


Mencari penawar alternatif untuk slipped disc?

=> https://hananisulaiman.com/produk/


Subscribe to Blog via Email

Jom subscribe dan jadikan anda orang pertama yang diberitahu tentang post terbaru di blog ini!

Join 221 other subscribers

Suka entry ni? Jom share dengan kawan:

2 thoughts on “Slipped Disc: Macamana Boleh Berlaku?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *