7 Tanda-tanda Slip Disc Yang Harus Anda Ketahui

7 Tanda-tanda Slip Disc Yang Harus Anda Ketahui

 

Slip disc berlaku apabila sebahagian cakera di tulang belakang pecah dan gel di dalamnya terkeluar. Ini akan menimbulkan tekanan pada saraf sekeliling dan menyebabkan rasa sakit dan ketidakselesaan kepada pesakit. Ramai pesakit tak menyedarinya yang mereka mengalami slip disc ini. Keadaannya bergantung kepada tempat, kesakitan  yang dialami dan kesannya juga berbeza-beza. Berikut adalah beberapa gejala slip disc yang perlu anda ketahui.

1. Sakit di lengan dan kaki

Sekiranya slip disc di bahagian bawah, akan ada rasa sakit yang teruk di bahagian bawah badan seperti punggung, kaki dan paha. Bergantung pada keparahan, kesakitan di kaki juga mungkin dialami oleh sesetengah orang. Sekiranya di bahagian leher, rasa sakit akan terasa di lengan dan bahu. Semasa bersin atau batuk, rasa sakit akan lebih ketara.

2. Kebas

Apabila pesakit mempunyai slip disc, gel akan bocor dan meletakkan tekanan pada saraf, menyebabkan rasa kebas pada bahagian tertentu badan. Apabila anda mengalami rasa kebas, ia mungkin menjadi tanda.

3. Rasa lemah

Otot-otot yang mengelilingi saraf yang cedera akan mula lemah dan ini akan menjejaskan pergerakan anda hari ke hari seperti berjalan dan juga keupayaan untuk memegang sesuatu.

lemah, tanda-tanda slip disc

4. Hilangan kawalan pundi kencing dan usus

Tekanan hebat pada saraf dapat menyebabkan pesakit kehilangan keupayaan mereka untuk mengawal pundi kencing dan usus. Ini adalah tanda komplikasi yang sangat serius dan proses rawatan perlu dicari dengan serta-merta.

5. Kekejangan otot

Apabila cakera menggelembung menekan terhadap ligamen dan saraf, ia menyebabkan kesakitan yang teruk ke kawasan sekitarnya. Oleh itu, otot yang terjejas akan menjadi kejang. Ini sebahagian daripada mekanisme semulajadi badan kita untuk melumpuhkan kawasan yang terjejas dan mengurangkan kesakitannya secara semulajadi.

6. Hilangan kemampuan untuk melakukan kemahiran motor halus

Slip disc juga boleh menyebabkan kemampatan pada saraf tunjang kita, yang membawa kepada kehilangan keupayaan untuk melakukan kemahiran motor halus seperti menulis dan mengikat tali kasut.

7. Rasa (deria) yang tidak normal

Tekanan yang bertindak ke atas saraf boleh menyebabkan pesakit mengalami ‘rasa’ yang tidak normal. Keadaan seperti kejutan elektrik tiba-tiba dapat dirasakan di tempat-tempat seperti lengan dan kaki. Ini bergantung kepada di mana slip disc berada.

           Di atas adalah beberapa tanda-tanda slip disc. Kesemuanya disebabkan oleh tekanan pada saraf yang boleh mengganggu isyarat dari otak ke bahagian lain badan kita. Jika anda mempunyai sebarang gejala, berjumpa doktor dengan segera.

 


Mancari alternatif untuk rawatan slip disc selain pembedahan?

=> https://hananisulaiman.com/produk/

 


Subscribe to Blog via Email

Jom subscribe dan jadikan anda orang pertama yang diberitahu tentang post terbaru di blog ini!

Join 1 other subscriber